DE JACHT

Onder het hoofdstuk 'de Drent' is beschreven en uitgelegd dat de Drent een staande hond is, wat wil zeggen dat, na het aantrekken van het wild, hij muurvast en onberispelijk op matige afstand voorstaat. `
Bij het staan wacht de hond op de jager tot die op korte afstand genaderd is. Bij lang wachten kijkt de hond om. Als hij wild ruikt blijft hij staan, de staart draait rond en hij geeft de jager kans om dichterbij te komen.
Ook in het apporteerwerk staat de Drent zijn mannetje en hij deinst er niet voor terug om een levend haas keurig aan de baas af te geven.

Stapsgewijs opbouwen

Quibus met konijn Op de jachthonden(puppy) training van de KNJV leert de jonge hond kennismaken met een zorgvuldig opgebouwd programma. De gehoorzaamheid wordt uitgebouwd door een speelse afwisseling in oefeningen, allemaal voorbereidingen op het latere grote werk, de jacht. Er wordt o.a. getraind met puppy dummy's, die de hond, weggegooid of verstopt, steeds weer bij de baas terug moet brengen. Ook wordt de hond al jong spelenderwijs met water vertrouwd geraakt, waarbij niet geschroomd wordt met de jonge hond het water in te gaan al dan niet met waadpak aan. Als de pup op jonge leeftijd de geur van wild leert kennen, wordt dit in een later stadium probleemloos herkend. Pas als de hond het apporteerwerk goed uitvoert, gaat er afgewisseld worden in de training met wild. De jachtsituatie wordt dan nagebootst en er wordt ’geschoten’ met een klappertjespistool.

De pup Quibus, hier 9 weken oud. Eerste kennismaking met wild

De trainingen leiden in principe op tot het C. B. en A diploma van de KNJV.

Raskenmerk

Bij de Drentsche Patrijshond valt dan al gauw zijn aangeboren gevoel voor de jacht op, een kostbaar raskenmerk, dat wij bij het kiezen van een reu duidelijk voor ogen hebben. Ook voor niet-jagende eigenaren is deze training interessant omdat er intensief met de hond wordt gewerkt. Het is erg leerzaam en dit werkt positief op de samenwerking met de hond. En de Drent werkt graag met en voor zijn baas! Prettig is het dat de hond de basis gehoorzaamheden onder de knie heeft. Zie link KNJV


Tot nu volgen we de cursus om e.e.a. te onderhouden en natuurlijk voor een stukje gezelligheid.